Duurzaamheid en minimalisme met kinderen

Duurzaamheid en minimalisme met kinderen

Een aantal weken geleden heb ik op mijn Instagram kort iets gedeeld over de inrichting van de tweede groepsruimte in mijn kinderopvang. Ik heb Rowena van ‘Pretty Old Pièces’ wat zich richt op interieur én leefstijl, gevraagd om mij hierbij te helpen. Ik heb mijn visie en ideeën met haar gedeeld en Rowena heeft dit verder uitgewerkt. Heel binnenkort zien jullie het resultaat op mijn blog. Ik vind het zo inspirerend wat Rowena doet. Ze heeft voor de ouders van mijn kinderopvang een prachtige column geschreven. Vandaag kun je het hier lezen in haar gastblog over duurzaamheid, minimalisme en kinderen. Heel erg inspirerend tijdens deze decembermaand; Minimalisme en kinderen

Duurzaam en minimalistisch leven met kinderen, is dat geen onmogelijke combinatie? Absoluut niet, is mijn antwoord op deze vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Ik zie het juist als de manier om ze dat te geven wat ik het liefste wil: mijn tijd en volle aandacht met oog voor de mensen en wereld om ons heen. En jong geleerd is oud gedaan. Komt dat mooi uit aangezien onze kinderen de toekomst zijn.

Tweedehands kopen op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Plastic oprapen als we met de hond wandelen, geen vlees eten, als cadeau ook eens een ervaring vragen of krijgen. Het is voor mijn kinderen (11 en 9) inmiddels allemaal heel normaal. Toen ik, nu zo een twee jaar geleden, begon met ontspullen en duurzamer leven had ik niet durven hopen dat mijn hele gezin zo flexibel zou zijn. De veranderingen zo snel zouden omarmen. Want ja, ook voor de kinderen is er een en ander veranderd.

Zo is hun speelgoed flink uitgedund. Nieuw aanvullen doen we zelden. Wanneer dit wel gebeurt is het een combinatie van oud, nieuw en een ervaring als cadeau. Want de herinnering aan het rijksmuseum. Indoor skydiven. Een voetbalclinic. Het zijn herinneringen voor het leven waar je samen met je kinderen intens van kan nagenieten. Keer op keer.

Minimalisme en kinderen duurzaamheid

“De kinderen spelen nu vaker en langer met hun speelgoed.”

De kinderen spelen nu vaker en langer met hun speelgoed. Er is overzicht, ze kunnen hun creativiteit meer kwijt dan voorheen. Want nee, niet elk poppetje heeft een eigen super sonisch huis nodig.
Terug naar het tweedehands kopen. Of pre-loved, vintage, oude meuk. Noem het zoals je wilt. Maar ik ben er al dol op sinds ik op mijn veertiende mijn eerste tweedehands aankoop deed. Twee nachtkastjes. En nu bewuster en duurzamer leven noodzakelijker is dan ooit, is dit de manier waarop ik mijn steentje bij kan dragen en waarmee ik anderen wil inspireren. De start van Pretty Old Pieces.

“Moeten we nu allemaal fanatiek gaan ontspullen en alleen maar tweedehands kopen? Absoluut niet.”

Op dit moment is er alleen nog een Instagram account waar ik mijn ideeën en tips deel en waar ik handpicked, tweedehands items verkoop. Ik wil met dit account laten zien dat tweedehands ook luxe en mooi kan zijn. Dat je er je thuis eigen en uniek mee maakt. En dat bewuster en duurzamer leven niet hoeft te betekenen consessies te moeten doen of karig te moeten leven. Het is een mooie manier om je steentje bij te dragen aan het behoud van deze prachtige planeet. Moeten we nu allemaal fanatiek gaan ontspullen en alleen maar tweedehands kopen? Absoluut niet. Het zou mooi zijn als we vaker bewust kiezen. Met aandacht. Voor onzelf, onze dierbaren en moeder aarde.

De kinderopvang..

Ook voor de inrichting van de nieuwe ruimte van de kinderopvang, waar ik geholpen heb deze op een bewuste, duurzamere en sfeervolle manier in te richten, is eerst gekeken naar wat er tweedehands gekocht kon worden. En daar waar nieuw gekocht is, zijn bewuste keuzes gemaakt die zich vertalen in mooie, duurzame materialen die lang meegaan en tegen een stootje kunnen. Een tijdloos kleurenpallet. Een ruimte waar baby, dreumes en peuter zich thuis zullen voelen. Waarbij een fijne balans is tussen mooi, functioneel en precies genoeg. Alles met aandacht gekozen.

Liefs,
Rowena (op IG te vinden als @prettyoldpieces)

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *