Zo maak je lezen leuk! 9x tips

Er zijn voor kinderen tegenwoordig veel meer ‘leukere’ dingen te doen als een boek pakken en gaan lezen. Televisie, games, smartphones en noem maar op. Ik lees ook steeds meer dat kinderen en jongeren minder vaak lezen en dat hier verschillende nadelen aan zitten. Voorlezen heeft ontzettend veel voordelen. Je kind leert goed te luisteren en kan zich beter concentreren. Ook stimuleer je de taalontwikkeling en de fantasiewereld. Reden genoeg dus om lezen tot een vastgeroeste gewoonte te maken.

 

“Goede lezers beginnen op schoot”

Ik deel 7 tips die mij vaak helpen om mijn kinderen enthousiast te maken om een boek te pakken en (samen) te gaan lezen:

1. Knuffel met elkaar tijdens het voorlezen van een boek.
Hierdoor zal je kind de associatie met het lezen linken aan een gevoel van rust, ontspanning en geborgenheid. Door het knuffelen wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit is een hormoon dat vrijkomt bij alle vormen van intimiteit. Dit is ontzettend goed voor de hechting tussen jou en je kindje.

2. Creëer leesrituelen en lees elke dag samen

Zorg gedurende de dag voor vaste momentjes of manieren tijdens het (voor)lezen. Als ik voorlees dan zitten wij meestal gezellig op de bank of op de zitzak in hun kamer. Ik laat m’n kindje de bladzijde omslaan, of de oudste mag het laatste woord zeggen (of oplezen) als hij het verhaal goed kent. Als Imani in haar box ligt zet ik een boek voor haar neer. Ze kan er echt een aantal minuten naar blijven staren. Ze kan niet wachten om hem te kunnen pakken!

3. Lees de favoriete boeken van je kids vaker

“Deze verrukkelijke honing is alleen van…” MIJ, schreeuwen de kinderen dan. Dat boek van de beer en de pot honing, daar kunnen ze geen genoeg van krijgen. Sjonge, ik heb geen idee hoe vaak wij dat boek al wel niet hebben gelezen. Ik zie ze echt genieten, hoe leuk is dat! Helaas kan ik nu alleen geen bladzijde meer overslaan wanneer ik te moe ben..

4. Lees met expressie en duidelijke intonatie.
Wat is er nog saaier dan iemand die monotoom praat. Niets. Dus, leef je in, gebruik afwisseling in volume en toonhoogte van je stem. Deze variatie alleen al maakt het verhaal boeiend voor de kleine luisteraar.

5. Stel vragen naar aanleiding van de plaatjes en ga hierover in gesprek.

Ik denk dat je dit waarschijnlijk al doet. Dit gaat vaak automatisch, vooral wanneer je een prentenboek hebt met prachtige illustraties. Hierdoor houdt je kindje de aandacht erbij en betrek je hem/haar bij het lezen. Soms kies ik er ook voor om dit niet te doen omdat ik weet dat Joa dan een heel verhaal kan vertellen over dat die schoenen van dat beertje op die van hem lijken maar dan een andere kleur en vul de rest verder maar in.

6. Laat je kind voorlezen aan jou of aan broertje/zusje.

Salomé leest wel eens voor aan haar zusje. Ja echt, ook al heeft ze geen flauw idee waar het verhaal over gaat! Het ziet er super schattig uit. Ze is al een kletskous dus ze kan dan helemaal haar ei kwijt. Dit geeft mij weer de ruimte om lekker even op te ruimen of een wasje te vouwen.

Wanneer je wat oudere kinderen hebt die al kunnen lezen, dan wordt het nog leuker en makkelijker. Kinderen leren snel van elkaar. Ook door lezen dus.

7. Lees zelf! Laat je kind zien dat je geniet van een boek.

Is je kindje zoet aan het spelen? Pak een boek, plof lekker neer op de bank en lees een aantal bladzijdes. (Ja, een aantal bladzijdes want je denkt toch niet dat je een heel hoofdstuk uit kan lezen in het bijzijn van een baby, peuter en kleuter?). Goed voorbeeld doet volgen, so believe me. Over een tijdje doen ze je na. Ik zie het nu al bij Salomé die regelmatig een boek pakt en gaat zitten en bladeren. Ik hoop dat ze dit over 10 jaar nog doet.. Time will tell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *